Kip Tandoori

5

Kip tandoori is nog maar een paar jaar een bekend gerecht in Nederland maar de tandoori saus wordt al duizenden jaren gebruikt in India. Deze saus die ook wel tandoori masala genoemd wordt is een mix van yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en Garam Masala. Garam Masala is een mengsel van gemalen specerijen waar vaak kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel in zit. Het woord tandoori staat in het Hindi voor kleioven.

Kip tandoori, kippenpoten in tandoorisaus

In de basis is Kip tandoori een gerecht met kippenpoten gemarineerd in de tandoorisaus. Dit wordt geserveerd met rijst. De kip wordt na het marineren gegrild in de oven en zou daarna lekker knapperig aan de buitenkant moeten zijn en zacht van binnen. Kip tikka is ook een Indiaas gerecht die sterk lijkt dit recept. Het enige verschil is dat er geen kip met botten gebruikt worden voor de tikka variant.

Tandoori kruiden zelf maken

In het recept wordt er verwezen naar tandoori kruiden. Natuurlijk kan het zo zijn dat je dit niet in huis hebt of juist als uitdaging ook zelf wil maken. Hou daarvoor de volgende hoeveelheden aan en maal ze fijn in de vijzel.

  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepel djinten
  • 2 eetlepel ketoembar
  • 0,5 eetlepel djahe
  • 4 stuks kruidnagels
  • 2 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chiliflakes
  • 1 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel zout

Kip Tandoori

4 van 7 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 dag 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eigenwijskoken

Ingrediënten

  • 4 kippenpoten
  • 1 deciliter tandoori-pasta of 3 eetlepels tandoori-kruiden
  • 2 deciliter yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olie

Bereiding

  • Allereerst zullen we beginnen met het maken van de marinade. Dit doe je door de tandoorikruiden te mixen met het citroensap, yoghurt en de olie.
  • Voeg je kippenpoten toe aan je mix en laat dit zo lang mogelijk marineren in de koelkast. In dit recept houden we 2 uur aan maar je kan het prima en dag van te voren in de koelkast plaatsen. Goed marineren zal ervoor zorgen dat je kip mooi mals wordt van binnen.
  • Laat na het marineren je kippenpoten eerst op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 220 graden en plaats de poten in een braadslee of ovenschaal. Plaats deze midden in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar. De kip moet van buiten knapperig zijn en van binnen mals.
  • Dit gerecht wordt normaal geserveerd met rijst. Een komkommersalade en yoghurtsausje maken het helemaal af in een lekker fris gerecht!

 

5 Comments
  1. […] Dit bijgerecht gaat goed samen met ons Kip tandoori gerecht! […]

  2. Huub zegt

    Alles gedaan volgens recept. Maar helaas geen rode kleur. Heb ik wat fout gedaan?

    1. Eigenwijskoken zegt

      Je hebt niets fout gedaan. Het gerecht staat bekend om zijn felrode kleur, maar niemand krijgt het zo authentiek als de mensen uit India zelf! Zij gebruiken namelijk een soort kruiden kleurstof.

  3. A.R. zegt

    4 sterren
    Lijkt mij lekker en wil het gaan maken.
    Maar er staat kippenpoten, maar helaas staat er geen hoeveelheid bij.
    Is dit recept gebaseerd op 1kg ?

    1. Eigenwijskoken zegt

      1 per persoon is prima, dus net onder 1 kilo voor 4 personen, 1 kg voor 5 personen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept