Surinaamse recepten

De Surinaamse keuken is een heel brede keuken, die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld vanuit een mengelmoes aan eetculturen. Geniet van de heerlijke Surinaamse recepten!

pindasoep

Pindasoep

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

Pindasoep is een gerecht dat typisch iets is uit de Surinaamse keuken. Het is waarschijnlijk ...

Lees verder
moksi alesi

Moksi Alesi

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

Een Surinaams gerecht bij uitstek. Moksi Alesi is een gerecht dat door alle bevolkingsgroepen die ...

Lees verder
Surinaamse kip

Surinaamse kip

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

Kip wordt in Suriname massaal gegeten. Als er vlees in een gerecht zit, dan is ...

Lees verder
Surinaamse bami

Surinaamse bami

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

Surinaamse bami is net als alle Surinaamse gerechten ontstaan als gevolg van immigranten die naar ...

Lees verder
surinaamse roti

Surinaamse roti

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

Roti is hét Surinaamse eten bij uitstek. Geen Surinamer die geen roti lust. Het is ...

Lees verder
baka bana recept

Baka bana

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

In veel culturen is gebakken banaan een toetje of tussendoortje, zo ook in de Surinaamse ...

Lees verder

Suriname is een land waarin Javanen (Indonesië), Hindoestanen (India), Afrikanen, Chinezen, Hollanders, Joden (Israël), Portugezen en Indianen (Creolen) met elkaar hebben moeten leren samenleven. Hun afzonderlijke keukens lijken elkaar in elk geval prima gevonden te hebben. Dit blijkt wel uit het ontzettend gevarieerde aanbod aan gerechten dat Suriname rijk is. En alles lijkt even smaakvol. Het beste van alle werelddelen komt samen in de Surinaamse keuken.

Surinaamse receptenSmaakvolle basis

De meeste Surinaamse gerechten worden gegeten in combinatie met vaste basisingrediënten zoals rijst. De rijstplanten gedijen prima in het tropische klimaat en vormt dan ook voor vrijwel alle bevolkinggroepen de basis van elke maaltijd. Maar ook maken de Surinamers veel gebruik van cassave en roti. De cassave wordt veel als extra aanvulling gebruikt door het in geraspte vorm toe te voegen aan gerechten. Maar ook gekookt en gefrituurd is het een populaire aanvulling van maaltijden. Net als roti. Soort pannenkoeken gemaakt van bloem of aardappelmeel die gevuld kunnen worden met allerlei mengsels van vlees, vis en/of groenten.

Zoute vis uit Portugal en Javaanse nasi anders

Een ander typisch Surinaams ingrediënt is zoute vis of zout vlees. Een gewoonte die men heeft overgenomen van de Portugezen. Die namen hun gezouten kabeljauwen (bacalhau) recepten mee uit Europa en de ‘bakkeljauw’ vormt nu nog altijd een populair ingrediënt voor diverse Surinaamse gerechten. Waar je ook wel gezouten vlees tegenkomt als stevige smaakmaker voor gerechten.

Nog zo’n typisch gerecht dat uit een fusie van meerdere eetculturen is ontstaan is de nasi goreng. Van origine meegekomen met de Indonesische Javanen, maar in Suriname ontwikkeld tot een Zuid-Amerikaanse versie met een geheel eigen smaak en regelmatig ook met het (gemarineerde) vlees er apart bij geserveerd.