Moksi Alesi

2017-07-14
  • Opbrengst : 4 personen
  • Voorbereidingstijd : 10m
  • Kooktijd : 30m

Een Surinaams gerecht bij uitstek. Moksi Alesi is een gerecht dat door alle bevolkingsgroepen die Suriname rijk is zeer gewaardeerd wordt. Een echt vast recept voor het gerecht is er niet. Eigenlijk betekent Moksi Alesi niets meer of minder dan ‘gemengde rijst’.

Het stamt uit de tijd dat er onder de (afstammelingen van) slaven veel armoede was en men allerlei kliekjes die over waren mengde met rijst. Het recept hing dus af van welke kliekjes men had. Dit maakt het gerecht ook zo populair. Het kan, door de variabele ingrediëntenlijst, zonder problemen gemaakt worden voor zowel hindoes, boeddhisten als moslims. De hieronder staande versie is voor 4 personen en wordt bereid met kool, garnalen en verse kabeljauw.

Ingrediënten

  • 300 gram gele of witte rijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 350 gram verse kabeljauw
  • 200 gram gepelde garnalen
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 bouillonblokje
  • 1 spitskool
  • 1 verse peper of 6 pimentkorrels

Stappenplan

Stap 1

Bereiding Je begint met het verhitten van de olie in een braadpan. Dan eerst de gesnipperde ui, de uitgeperste knoflook, het blikje tomatenpuree, de zoete ketjap en de peper aanfruiten. Daarna voeg je de kokosmelk en het water toe. Daarin doe je ook het bouillonblokje en de rijst. Dit laat je even 5 minuten doorkoken en daarna zet je het vuur lager. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur in ongeveer 20 minuten de rijst gaar worden in het vocht. Als je snelkookrijst gebruikt, dan is 10 minuten lang genoeg. Als het te vochtig blijft nadat de rijst gaar is, dan nog even het deksel van de pan halen en het vocht laten inkoken.

Stap 2

Kool en vis Ondertussen kun je in een andere pan of wok de in fijne repen gesneden spitskool even wat gaar bakken in olie. De garnalen en de kabeljauw kun je het beste even 10 minuten mee laten garen bovenop de rijst. Vis is snel gaar, dus af en toe moet je wel even kijken hoe het met de garing is. Zodra de vis en de kool (beet)gaar zijn, dan kun je dit door het rijstmengsel heen scheppen en alles in één pan uitserveren.

Soort recept:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gem. bezoekersbeoordeling

(0 / 5)

0 5 0
Beoordeel dit recept

0 beoordelingen

Gerelateerd:
  • pindasoep

    Pindasoep

  • Surinaamse kip

    Surinaamse kip

  • Surinaamse bami

    Surinaamse bami

  • surinaamse roti

    Surinaamse roti

  • baka bana recept

    Baka bana