Je begint met het aanbraden van de kippenpoten in een braadpan met deksel. Leg de kip in een pan met olie en braad ze om en om tot ze lichtbruin beginnen te worden. Helemaal garen hoeft niet, dat doen ze later nog.
Doe dan de uien, de knoflook, de gember, de sambal, de suiker, de laos en de trassi met een eetlepel olie in de blender van de keukenmachine en maal er een fijne boemboe (pasta) van. Deze boemboe ga je aanbakken in hetzelfde vet als waar de kippenpoten in gebakken zijn.
Zodra de boemboe goed begint te geuren voeg je wat water toe. Doe daarin ook de gekneusde stengel citroengras, de kleingesneden tomaten, de tomatenpuree en het laurierblaadje.
Dan leg je de kippenpoten erbij en giet er zoveel water bij dat de kippenpoten net onder staan. Doe de deksel op de pan en laat dit zo een half uur tot drie kwartier zachtjes sudderen tot de kip loslaat van het bot. Dan is de ajam pedis klaar en kun je het serveren met rijst en eventueel wat groente en kroepoek erbij.