Begin met het gaarkoken van de kippenbouten samen met de bouillonblokjes en de gekneusde stengels citroengras. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Maak terwijl de kip kookt een boemboe in de keukenmachine van de djahé, koenjit, laos, ketoembar, laos en de gember. Verhit olie in een pan en roer hier de boemboe in tot hij goed doorgewarmd is. Daarna fruit je de fijngesneden uien en de knoflook hierin. Terwijl je dit een poosje laat garen kun je de kip uit het water halen en het vlees lostrekken van de botjes. De kip doe je terug in het water.
Voeg nu ook de boemboe met de uien en knoflook, de ketjap en de fijngesneden overige groenten toe. Laat dit een paar minuten koken tot de groenten bijna gaar zijn. Dan haal je de citroengrasstengels uit de pan en doe je de kleingesneden aardappels er juist nog weer bij.
De Ajam Soto nog even laten doorwarmen en dan opdienen, waarbij je de taugé, het citroensap, een gekookt ei en de selderij kunt gebruiken als laatste garnering en smaakmaker.