Yakitori

3

Yakitori betekend letterlijk geroosterde kip in het Japans. Deze heerlijk kipspiesjes worden gegrild boven een houtskool vuurtje. De kip wordt ingesmeerd met tare, een saus die vaak gemaakt is op basis van sojasaus. Dit gebeurd voor het bakken maar soms ook tijdens de bereiding. Bij dit Yakitori recept smeren we de spiesjes zelfs na de bereiding nog een keertje in. Voor het maken van de saus hebben we mirin nodig. Mocht je dit niet beschikbaar hebben dan kan je dit eventueel vervangen door droge sherry. Ik zou het echter wel jammer vinden van het verschil in smaak is echt merkbaar en dat is jammer voor de Yakitori!

Yakitori

5 van 3 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Auteur: Eigenwijskoken

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijen zonder botten
  • 9 uien
  • Neutrale olie
  • 100 ml sojasaus
  • 100 ml mirin
  • 50 ml sake
  • 50 ml water
  • 2 theelepels bruine suiker
  • Bamboospiesjes

Bereiding

  • Week als eerste de bamboespiesjes in water
  • Neem een kleine pan en voeg hieraan de mirin, sojasaus, water, bruine suiker en het groene gedeelte van je ui toe. Verhit dit op hoog vuur. Zodra het mengsel kookt verlaag je het vuur en laat je het langzaam inkoken. Stop zodra het ongeveer de helft van het begint volume is. Dit zou ongeveer 30 minuten moeten duren. Je saus is glanzend en dikker. Laat je saus afkoelen en zet één derde apart voor het latere coaten van je vlees.
  • Snij de witte delen van je groene ui af en leg deze opzij. Snij je kippendijen in mooie vierkante blokjes en we kunnen beginnen met het maken van de spiesjes. Voeg na elk stukje kippendij een stukje ui toe en doe dit om en om.
  • Zet je grill zo hoog mogelijk. Het liefst rond de 260 graden maar niet elke grill wil zo hoog. Bereid de bakblik voor op de manier zoals op de foto. Zorg ervoor dat je je ijzer goed invet om plakken te voorkomen. Plaats de spiesjes op je ijzer en plaats in de oven.
  • Na 6 minuten in de oven neem je een kwastje en smeer je de spiesjes in met je sausmengsel. Doe dit aan beide kanten en doe ze weer terug in de oven voor 4 tot 6 minuten. Controleer goed of de kip gaar is en haal uit de oven.
  • Leg je spiesjes op de schaal waarop je wil serveren. Neem een schoon kwastje en smeer ze nogmaals in met de saus. Neem hiervoor de saus die je eerder opzij hebt gezet. Zo weet je zeker dat er geen bacteriën van je rauwe kip in aanraking zal komen van je gegaarde gerecht. Geniet ervan!

 

3 Comments
  1. mike zegt

    HEERLIJK! hem heb gemaakt op deze exacte manier, wel handig te formuleren dat 1 cup gelijk staat aan ong. 237ml, heb de helft gebruikt omdat ik maar een pondje kippendij had, dus 120ml soja 120ml mirin, en 60Ml sake

  2. mik zegt

    5 sterren
    super lekker

  3. michael zegt

    5 sterren
    Heel lekker! wel handig om te formuleren dat een cup gelijk staat aan ongeveer 137ml.
    net als van de wok to go

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept