Indonesische recepten

Het is moeilijk om te kunnen spreken over een algemene, Indische keuken. Ten eerste is Indonesië ontzettend groot. Niet alleen de oppervlakte van het land maakt dat er al veel regionale verschillen moeten zijn, maar het land bestaat ook nog eens voor een groot deel uit eilanden en ontelbare kleine eilandjes.

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Echt Indonesisch, zelf sambal maken! Ze noemen het Sambal oelek of ulek en het staat ...

Read more
Lontong koken

Lontong

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Lontong is een gerecht van samengedrukte rijst die in het originele recepten in een bananenblad ...

Read more
ajam pedis

Ajam pedis

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Ajam pedis is pittige kip. De kip bestaat bij dit Indische recept over het algemeen ...

Read more
Nasi kuning

Nasi kuning

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Nasi kuning is typisch een gerecht van de Indonesische keuken. Het is vaak een langkorrelige ...

Read more
Kip ketjap

Kip ketjap

Recipe Type:
Average Rating: (5 / 5)

Een klassieker uit de Indonesische keuken kun je kip ketjap wel noemen. Gemarineerd vlees is ...

Read more
Nasi Goreng Indonesisch

Nasi Goreng

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Nasi goreng is rijst met gebakken vlees en wat groenten en uiteraard kruiden. De Indische ...

Read more
Bami Goreng

Bami Goreng

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Bami goreng betekent eigenlijk zoiets als ‘tarwenoedels met gebakken vlees’. Dat is ook wat de ...

Read more
Soto Ajam

Soto Ajam

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Soto Ajam betekent ‘soep met kip’. Maar naast bouillon en kip gaan er nog veel ...

Read more
Pepesan

Pepesan

Recipe Type:
Average Rating: (0 / 5)

Pepesan Ikan, een prachtig en zeer beroemd visgerecht uit de Indonesische keuken. De originele manier ...

Read more

Van oudsher had bijna elk eiland zo zijn eigen recepten. Afhankelijk van de ingrediënten die er te vinden en te krijgen waren. Wat jej hier in Nederland kent als de Indische keuken is veelal een verzameling van gerechten die pas ontstaan zijn na de kolonisatie van Indonesië. Zo ontstonden de gerechten die je nu nog kent als typisch Indisch.

Echte Indonesische recepten: Ajam en Babi Pangang

Je zult het van jezelf misschien niet eens weten, maar waarschijnlijk ken je best een aantal woorden die afkomstig zijn uit het Indonesisch. Wie heeft er niet toch minstens één keer in zijn leven Babi Pangang gegeten? Maar wist je dat Babi Pangang niets meer betekent dan ‘geroosterd varken’. Als je dan weet dat Ajam gewoon ‘kip’ betekent, dan kun je de link naar Ajam Pangang wel leggen waarschijnlijk.

Het roosteren van gemarineerd vlees boven een open vuur hebben de Indonesiërs waarschijnlijk eeuwen geleden al overgenomen van de Chinezen. Bij de Babi Pangang werd oorspronkelijk een saus gemaakt van varkensbloed. Gelukkig bestaat de versie die je hier tegenwoordig kunt krijgen meer uit een basis van tomatensaus met bijvoorbeeld gember.

Kruidige smaakmakers

Gember is sowieso een belangrijk ingrediënt in Indische recepten. Voor het koken van Indische gerechten heb je een groot aantal (verse) kruiden nodig. Hierbij kun je denken aan smaakmakers zoals kurkuma, korianderzaad, komijn en knoflook. Zonder uien, sambal, trassie (gefermenteerde garnalenpasta) en citroengras ben je eigenlijk nergens als je Indische recepten wilt gaan maken.

Maar als je de rijke diversiteit aan kruiden en verse groenten helemaal compleet gebruikt, dan krijg je er wel een ware smaakbeleving voor terug. Met Indische recepten koken levert je de meest uiteenlopende en de meest heerlijke resultaten als het goed is.