Pepesan

0

Pepesan Ikan, een prachtig en zeer beroemd visgerecht uit de Indonesische keuken. De originele manier van bereiken is in een bananenblad. Dit is niet enkel de juiste bereidingswijze maar voegt ook veel smaak toe aan je vis. Mocht je geen bananenblad kunnen vinden dan kan je hiervoor ook aluminiumfolie gebruiken maar probeer de bladeren te vinden, het is echt de moeite waard zowel in presentatie als in smaak. De bananenbladen kan je kopen bij de toko en ze zijn goed te bewaren in de vriezer of koelkast. Doe net als de echte Indo’s en gebruik het blad als bord. Extra voordeel, geen afwas!

Het onderstaande recept voor Pepesan is voor vier personen en gemakkelijk te maken.

Pepesan recept

  • 2 rauwe makrelen (plm 400 gram per stuk),
  • 8 rode pepers
  • 6 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 serehstengels
  • stukje laoswortel (3 cm)
  • 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels zout
  • en halve eetlepel tamarindepasta
  • 2 bananenbladeren
  • 3 eetlepels olie.

Pepesan recept

  1. Begin met het verwijderen van de zaadjes van de rode peper en snij deze in stukjes. Snij het onderste witte deel van de serehstengels in ringetjes, de overige delen gebruiken we niet. Snij de laoswortel is stukjes. Voeg in een keukenmachine de pepers, sjalotjes, knoflook, sereh en laoswortel toe. Pureer het geheel tot één mengel
  2. Zet een koekenpan of wok op het vuur met de olie. Fruit hierin het kruidenmengsel en voeg de gemalen kurkuma toe. Voeg nog een eetlepel water toe, de bruine suiker, zout en tamarindepasta. Roer alles goed door en laat het nog even een minuutje koken. Daarna laten afkoelen.
  3. De bananenbladen moeten we even kort blancheren voordat we ze kunnen gebruiken. Zet daarom een pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de bladeren 2 minuten toe aan je water en laat daarna uitlekken.
  4. We kunnen nu beginnen met het klaarmaken van de vissen. Verwijder de staart en kop en vul de binnenkant met je mengsel. Smeer daarna ook de buitenkant goed in.
  5. Neem één vis per bananenblad en vouw deze mooi dicht. Gebruik cocktailprikkers om de bladeren dicht te houden.
  6. Er zijn twee manieren om de vis te bereiden. Rooster ze onder een hete grill klaar in ongeveer een half uur of gaar ze langzamer gaar in de oven op een normale stand. Bak de vissen gaar in ongeveer 45 minuten op 220 graden.
Pepesan
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Serves: 4 personen
Ingrediënten
  • 2 rauwe makrelen (plm 400 gram per stuk),
  • 8 rode pepers
  • 6 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 serehstengels
  • stukje laoswortel (3 cm)
  • 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels zout
  • en halve eetlepel tamarindepasta
  • 2 bananenbladeren
  • 3 eetlepels olie.
Bereiding
  1. Begin met het verwijderen van de zaadjes van de rode peper en snij deze in stukjes. Snij het onderste witte deel van de serehstengels in ringetjes, de overige delen gebruiken we niet. Snij de laoswortel is stukjes. Voeg in een keukenmachine de pepers, sjalotjes, knoflook, sereh en laoswortel toe. Pureer het geheel tot één mengel
  2. Zet een koekenpan of wok op het vuur met de olie. Fruit hierin het kruidenmengsel en voeg de gemalen kurkuma toe. Voeg nog een eetlepel water toe, de bruine suiker, zout en tamarindepasta. Roer alles goed door en laat het nog even een minuutje koken. Daarna laten afkoelen.
  3. De bananenbladen moeten we even kort blancheren voordat we ze kunnen gebruiken. Zet daarom een pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de bladeren 2 minuten toe aan je water en laat daarna uitlekken.
  4. We kunnen nu beginnen met het klaarmaken van de vissen. Verwijder de staart en kop en vul de binnenkant met je mengsel. Smeer daarna ook de buitenkant goed in.
  5. Neem één vis per bananenblad en vouw deze mooi dicht. Gebruik cocktailprikkers om de bladeren dicht te houden.
  6. Er zijn twee manieren om de vis te bereiden. Rooster ze onder een hete grill klaar in ongeveer een half uur of gaar ze langzamer gaar in de oven op een normale stand. Bak de vissen gaar in ongeveer 45 minuten op 220 graden.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rate this recipe: