Nasi kuning

0

Nasi kuning is typisch een gerecht van de Indonesische keuken. Het is vaak een langkorrelige rijstsoort die geel van kleur is geworden door de bereidingswijze. Deze gele rijst ziet er niet alleen smakelijk en feestelijk uit, het staat ook bol van de symboliek voor de Indonesiërs. Nasi kuning wordt gegeten tijdens feestelijke gebeurtenissen. De goudgele kleur van de nasi staat symbool voor een nieuw begin. Bij een geboorte wordt bijvoorbeeld standaard nasi kuning geserveerd. Maar ook bij bruiloften, openingen en ook begrafenissen tref je dit Indische gerecht regelmatig aan.

Nasi Kuning recept

  • 400 gram gewassen langkorrelige rijst
  • 1 stukje kunirwortel (toko)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 kopje kokosmelk (of een kwart blok santen)
  • 1 theelepel koenjit
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (toko)
  • 1 blaadje salaam (toko)

Nasi kuning maken

Nasi kuning
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Kneus het citroengras tot je duidelijk de citroengeur kunt ruiken. Doe dit in een kookpan en voeg daarbij de rest van de ingrediënten. Giet er water bij totdat de rijst net onder water staat. Dit breng je aan de kook en laat je onder af en toe doorroeren een kwartiertje zachtjes koken. Als de rijst een beetje zacht begint te worden haal je de pan van het vuur en giet het overtollige water af. Zet de pan nog een kwartier weg, met het deksel op de pan. Warm houden is het beste. De rijst gaart nu nog na in de pan en wordt daardoor lekker zacht en stevig Na het nagaren heb je prachtig mooie gele rijst in de pan. Om het echt Indisch feestelijk af te maken hoor je van de rijst een kegelvormige piramide te bouwen. Dit kun je doen door de rijst in een puntzak (spuitzak bijvoorbeeld) te scheppen en een beetje stevig aan te duwen. Als je de zak dan omdraait en voorzichtig van de rijst afhaalt, dan zou je een kegel over moeten houden. Aan de voet ervan kun je allerlei garnering leggen zoals omelet reepjes, komkommer, kroepoek, pinda's of gebakken uitjes.
Schrijver:
Ingrediënten
  • 400 gram gewassen langkorrelige rijst
  • 1 stukje kunirwortel (toko)
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 1 kopje kokosmelk (of een kwart blok santen)
  • 1 theelepel koenjit
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (toko)
  • 1 blaadje salaam (toko)
Bereiding
  1. Kneus het citroengras tot je duidelijk de citroengeur kunt ruiken. Doe dit in een kookpan en voeg daarbij de rest van de ingrediënten. Giet er water bij totdat de rijst net onder water staat. Dit breng je aan de kook en laat je onder af en toe doorroeren een kwartiertje zachtjes koken.
  2. Als de rijst een beetje zacht begint te worden haal je de pan van het vuur en giet het overtollige water af. Zet de pan nog een kwartier weg, met het deksel op de pan. Warm houden is het beste. De rijst gaart nu nog na in de pan en wordt daardoor lekker zacht en stevig
  3. Na het nagaren heb je prachtig mooie gele rijst in de pan. Om het echt Indisch feestelijk af te maken hoor je van de rijst een kegelvormige piramide te bouwen. Dit kun je doen door de rijst in een puntzak (spuitzak bijvoorbeeld) te scheppen en een beetje stevig aan te duwen.
  4. Als je de zak dan omdraait en voorzichtig van de rijst afhaalt, dan zou je een kegel over moeten houden. Aan de voet ervan kun je allerlei garnering leggen zoals omelet reepjes, komkommer, kroepoek, pinda's of gebakken uitjes.
  1. Kneus het citroengras tot je duidelijk de citroengeur kunt ruiken. Doe dit in een kookpan en voeg daarbij de rest van de ingrediënten. Giet er water bij totdat de rijst net onder water staat. Dit breng je aan de kook en laat je onder af en toe doorroeren een kwartiertje zachtjes koken.
  2. Als de rijst een beetje zacht begint te worden haal je de pan van het vuur en giet het overtollige water af. Zet de pan nog een kwartier weg, met het deksel op de pan. Warm houden is het beste. De rijst gaart nu nog na in de pan en wordt daardoor lekker zacht en stevig
  3. Na het nagaren heb je prachtig mooie gele rijst in de pan. Om het echt Indisch feestelijk af te maken hoor je van de rijst een kegelvormige piramide te bouwen. Dit kun je doen door de rijst in een puntzak (spuitzak bijvoorbeeld) te scheppen en een beetje stevig aan te duwen.
  4. Als je de zak dan omdraait en voorzichtig van de rijst afhaalt, dan zou je een kegel over moeten houden. Aan de voet ervan kun je allerlei garnering leggen zoals omelet reepjes, komkommer, kroepoek, pinda’s of gebakken uitjes.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rate this recipe: