Twee gezonde recepten met Fair Trade chocolade

0

Fair Trade chocolade is doorgaans biologische chocolade. Het bevat geen kunstmatige toevoegingen of genetisch gemodificeerde ingrediënten en is gemaakt zonder chemisch proces. Dat maakt deze chocolade zo (h)eerlijk én gezond. De bakmogelijkheden met Fair Trade chocolade zijn eindeloos: brownies, muffins, een heuse lavacake of een chocoladetaart. Dit is natuurlijk weer iets anders dan Indonesische recepten. Loopt het water jou ook al in de mond? Met onderstaande twee recepten doe je gezonde bakinspiratie op!

Brownies

Om deze lekkernij te bakken, heb je allereerst biologische chocolade nodig. Hoja Verde chocolade bestaat uit de natuurlijke samenstelling van een cacaoboon met rietsuiker. Er zijn verschillende varianten van deze chocolade, waarbij het verschil zit in het percentage pure chocolade: van 58% tot 100% pure chocolade. Hoe puurder de chocolade, des te minder (biologische) suikers. Daarnaast heb je 200 gram boter, 400 gram suiker (of een ander zoetmiddel) en 180 gram bloem nodig. Vergeet ook niet 6 eieren, 1 theelepel gist en een halve kop gehakte walnoten.

Bereiding

Maak de boter, in bijvoorbeeld de magnetron, zacht. Meng 6 eieren met 400 gram suiker. Voeg daaraan 200 gram van de zojuist zacht gemaakte boter toe. Voeg vervolgens de chocolade, die au bain-marie gesmolten is, toe. Doe daarbij 180 gram bloem en 1 theelepel gist. Voeg als laatste een halve kop gehakte walnoten toe. Meng al deze ingrediënten. Doe het mengsel in een ingevette bakvorm. Bak dit gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C
elsius af. Smullen maar!

Lavacakejes

Een lavacakeje is een cakeje waarbij de chocolade uit de cakejes vloeit, zoals lava uit een vulkaan vloeit. Voor deze lavacakejes heb je 150 gram Fair Trade chocolade, 150 gram roomboter, 75 gram suiker en 30 gram bloem nodig. Daarnaast 3 eidooiers en 3 hele eieren. Tot slot boter, om daarmee de vormpjes met een inhoud van circa 175 milliliter in te vetten.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170° Celsius. Vet de vormpjes in met boter. Smelt 150 gram Fair Trade chocolade au bain-marie. Laat deze rustig smelten. Roer niet te veel. Voeg vervolgens de boter toe. Laat deze rustig smelten. Roer af en toe zodat de chocolade samen met de boter een egale massa vormt. Klop 3 eidooiers, 3 hele eieren en 75 gram suiker met een garde door elkaar tot een schuimig geheel. Roer het chocolademengsel door dit eimengsel. Spatel 30 gram bloem erdoor. Verdeel dit beslag over de vormpjes tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Bak de cakejes in circa 12 minuten in de oven gaar. Snijd de cakejes open en de chocolade vloeit er uit. Aanvallen maar!

Natuurlijk zitten er in deze lekkernijen suikers. Maar met de Fair Trade chocolade (in plaats van “gewone” chocolade) die benodigd is voor bovenstaande recepten, worden deze gecompenseerd. Naast brownies en lavacakejes kun je met biologische ingrediënten ook andere gezonde lekkernijen, zoals spelt pepernoten maken. Kies daarbij voor de meest pure chocolade, want voor chocolade geldt: hoe puurder deze is, des te minder (biologische) suikers er in zitten.

fair trade chocolade

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.