Baka bana

0

In veel culturen is gebakken banaan een toetje of tussendoortje, zo ook in de Surinaamse keuken. Er zijn verschillende bereidingswijzes bekend maar dit is toch wel echt de Surinaamse Baka bana. Dit gerecht wordt bereid met bakbananen in plaats van de normale Hollandse bananen. Deze bakbananen worden ook wel kookbananen genoemd en wordt eerst gekookt of gebakken voordat hij geconsumeerd wordt. De rauwe vrucht is minder goed verteerbaar door het hoge zetmeelgehalte. Door de lengte van 30 tot 40 centimeter is hij een stukje langer dan wat we gewend zijn. De Nederlandse bakbananen komen voornamelijk uit Zuid-Amerikaanse landen.

Baka Bana is een Surinaams-Javaanse lekkernij geserveerd met echte pindasaus. Het is een populaire snack in Suriname en ook nog eens gemakkelijk te maken. Volg de instructies van het onderstaande recept en ook jij weet dit heerlijke gerechtje op tafel te zetten!

Baka bana recept

  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml. ongekleurde drank met prik (sprite, spa enz.)
  • (Faja Lobi )Pinda-saté saus
  • Olie
  • snufje zout
  • theelepel suiker
  • 1 rijpe bakbanaan

Baka bana maken

  1. Begin met het voorbereiden van de banaan. Schil deze en snij deze in de lengte in dunne plakjes van 10 centimeter.
  2. Maak als tweede het beslag. Mix in een grote kom met een garde je bakmeel, frisdrank, suiker en zout door elkaar doordat je en glad beslag hebt.
  3. Zet een wokpan op het vuur en voeg hier een flinke lading olie aan toe. Verwarm de olie totdat deze dampend heet is.
  4. Dompel een stukje banaan in je beslag en laat overtollig beslag eraf druipen. Plaats daarna in de olie en frituur aan beide kanten totdat het goudbruin is.
  5. Laat je bananen stukjes afkoelen op een server of keukenpapier.
  6. Verwarm of maak je pindasaus en serveer met een flinke klodder per stukje banaan.
Baka bana
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Serves: 2 personen
Ingrediënten
  • 60 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml. ongekleurde drank met prik (sprite, spa enz.)
  • (Faja Lobi )Pinda-saté saus
  • Olie
  • snufje zout
  • theelepel suiker
  • 1 rijpe bakbanaan
Bereiding
  1. Begin met het voorbereiden van de banaan. Schil deze en snij deze in de lengte in dunne plakjes van 10 centimeter.
  2. Maak als tweede het beslag. Mix in een grote kom met een garde je bakmeel, frisdrank, suiker en zout door elkaar doordat je en glad beslag hebt.
  3. Zet een wokpan op het vuur en voeg hier een flinke lading olie aan toe. Verwarm de olie totdat deze dampend heet is.
  4. Dompel een stukje banaan in je beslag en laat overtollig beslag eraf druipen. Plaats daarna in de olie en frituur aan beide kanten totdat het goudbruin is.
  5. Laat je bananen stukjes afkoelen op een server of keukenpapier.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rate this recipe: