Surinaamse kip

2

Kip wordt in Suriname massaal gegeten. Als er vlees in een gerecht zit, dan is het vaak kip. In veel gevallen wordt de kip kleingesneden in een schotel of gerecht verwerkt, maar kip wordt ook zeker als gerecht op zich bereid. Zoals in het geval van kip ketjap, ook wel Surinaamse kip genoemd. Je kunt de kip zo uit het vuistje, als snack eten. Iets dat veel gedaan wordt tijdens feestjes en partijen. Maar Surinaamse kip misstaat ook zeker niet om te serveren als vlees bij een hoofdgerecht.

Surinaamse kip

4.08 van 13 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 dag 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eigenwijskoken

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 2 eetlepels zoute ketjap
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel tomatenpuree of ketchup
  • 1 verse peper eventueel een madam Jeanette peper, toko
  • 1 eetlepel geraspte gember

Bereiding

  • Voor het lekkerste effect moet je de kippenbouten eigenlijk een dag van tevoren al marineren. In elk geval minimaal 2 à 3 uur vooraf als een dag eerder niet lukt. De kip leg je in een schaal met daarin de beide soorten ketjap, de geraspte gember, de olie, de ui en de uitgeperste tenen knoflook. Als de kip overal bedekt is met de marinade, dan zet je de schaal afgedekt in de koelkast. Het liefst af en toe de marinade nog even over de kip heen scheppen.
  • De volgende dag doe je twee eetlepels olie in een braadpan, waarin je de tomatenpuree even kort laat fruiten. Schep daarna de kip met de marinade in de pan en laat het geheel even een minuut of 10 op redelijk hoog vuur aanbraden. Als er een bruin korstje op de kip begint te komen zet je het vuur helemaal laag en laat je de kip nog ongeveer 20 minuten garen met het deksel op de pan.
  • Tussendoor af en toe even de kip draaien en opletten dat het geheel niet aan gaat branden. Als dat gebeurd, doe dan even een klein beetje water in de pan. De laatste 10 minuten kun je nog de verse peper in de pan op het geheel leggen. Dat ruikt lekker en zorgt voor extra pit. Na twintig minuten is de kip gaar en kun je hem serveren met bijvoorbeeld roti, groenten of bami.

 

2 Comments
  1. Henniek zegt

    5 sterren
    Perfect lekker!

  2. Charly Stomphorst zegt

    ziet er goed uit.
    de kip staat in de koeling en vanavond eten!
    ben heel benieuwd

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept