
Surinaamse roti
Roti is hét Surinaamse eten bij uitstek. Geen Surinamer die geen roti lust. Het is een gerecht dat met de Hindoestanen is meegekomen uit Azië. Daar wordt het veelal met broodachtige pannenkoeken gegeten, terwijl je in Suriname ook koeken van aardappelen of erwten ziet. Van origine wordt de pannenkoek gebruikt om de roti vulling mee op te pakken en zo samen, tegelijk in je mond te stoppen. In Europa zie je tegenwoordig steeds vaker dat de rotipannenkoeken als wrap om de vulling heen gedaan worden. Het recept is voor 4 personen.
Surinaamse roti recept
- 500 gram bloem
- ¼ theelepel zout
- 3 theelepels bakpoeder
- 3 theelepels gedroogde gist
- 6 eetlepels olie
- 300 ml lauw water
- Deegroller
- 500 gram kipfilet
- 300 gram sperziebonen of kousenband
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 5 grote aardappelen in stukken
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 flinke eetlepel kerriepoeder
Roti pannenkoeken
De roti pannenkoeken vormen de basis van het gerecht. Hiervoor moet je de bloem mengen met het water, zout, de bakpoeder, gist en de helft van de olie. Het deeg net zo lang kneden totdat het niet meer plakt. Dan wegzetten en minimaal een uur laten rusten. Ondertussen ga je verder met de vulling voor de roti’s. Die maak je door de kipfilets in kleine stukjes bruin te bakken. Als de kip gebakken is haal je het uit de pan.
Vulling
In het bakvet van de kip ga je vervolgens de fijngesneden ui en de knoflook samen met de kerrie lichtbruin bakken. Daarna pas voeg je de bonen, de aardappels, de kipstukjes en de bouillon toe. Dit geheel laat je met een deksel half op de pan lekker nog een poosje stoven tot het water een eind ingekookt is.
Ondertussen verdeel je het deeg in 8 gelijke stukken die je met de deegroller uit gaat rollen op een met bloem bestoven ondergrond tot dunne pannenkoeken. Die bak je vervolgens om en om bruin in een koekenpan en daarna kun je de ingekookte vulling samen met de pannenkoeken gaan eten.

Ingrediënten
- 500 gram bloem
- ¼ theelepel zout
- 3 theelepels bakpoeder
- 3 theelepels gedroogde gist
- 6 eetlepels olie
- 300 ml lauw water
- Deegroller
- 500 gram kipfilet
- 300 gram sperziebonen of kousenband
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 5 grote aardappelen in stukken
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 flinke eetlepel kerriepoeder
Bereiding
- Roti pannenkoeken!
- De roti pannenkoeken vormen de basis van het gerecht. Hiervoor moet je de bloem mengen met het water, zout, de bakpoeder, gist en de helft van de olie. Het deeg net zo lang kneden totdat het niet meer plakt. Dan wegzetten en minimaal een uur laten rusten. Ondertussen ga je verder met de vulling voor de roti's. Die maak je door de kipfilets in kleine stukjes bruin te bakken. Als de kip gebakken is haal je het uit de pan.
- Roti vulling!
- In het bakvet van de kip ga je vervolgens de fijngesneden ui en de knoflook samen met de kerrie lichtbruin bakken. Daarna pas voeg je de bonen, de aardappels, de kipstukjes en de bouillon toe. Dit geheel laat je met een deksel half op de pan lekker nog een poosje stoven tot het water een eind ingekookt is.
- Ondertussen verdeel je het deeg in 8 gelijke stukken die je met de deegroller uit gaat rollen op een met bloem bestoven ondergrond tot dunne pannenkoeken. Die bak je vervolgens om en om bruin in een koekenpan en daarna kun je de ingekookte vulling samen met de pannenkoeken gaan eten.
Leuk recept alleen worden echte roti’s niet van gistdeeg gemaakt, maar van soda deeg dat dient te rusten om gluten vorming te voorkomen.