Surinaamse bami

0

Surinaamse bami is net als alle Surinaamse gerechten ontstaan als gevolg van immigranten die naar het land kwamen. In dit geval namen de Javanen het recept voor bami mee van thuis. Het wordt, net zoals veel Surinaamse gerechten, vaak gegeten met kouseband en kip. Als je geen kouseband kunt vinden, dan kun je ook prima sperziebonen gebruiken. Het recept is voor 6 personen.

Surinaamse bami recept

  • 500 gram dunne eiermie of spaghetti
  • Zonnebloemolie
  • Surinaamse kruiden (5 spices, toko)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 stukjes laos
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 6 eetlepels zoute ketjap
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • handje gedroogde garnalen
  • 1 theelepel zwarte peper of 6 geplette pimentkorrels
  • 3 takjes verse selderij
  • 4 eieren
  • Scheutje melk
  • half glas water
  • blikje tomatenpuree
  • klein stukje verse gember
  • 1 theelepel trassi
  • 300 gram kippendijen

Surinaamse bami maken

  1. De mie of spaghetti bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ondertussen verhit je wat olie in een wok en je fruit er de fijngesneden ui, de geperste knoflook, de kruiden, de peper, de fijngesneden gember, de trassi, de fijngestampte gedroogde garnalen met de peper of pimentkorrels, de tomatenpuree samen met de zoete en zoute ketjap in aan.
  2. Daarna de in stukken gesneden kippendijen erbij en deze bakken tot alles lichtbruin en gaar is. Dan voeg je nog het halve glas water en de bouillonblokjes toe. Dan de rietsuiker erbij en even een minuut of 3 laten doorkoken. Daarna roer je voorzichtig de beetgare spaghetti of mie erdoorheen om mee op te warmen.
  3. Terwijl dit doorwarmt kun je in een andere pan nog een grote omelet bakken van de eieren en de melk om de omeletreepjes als laatste nog even door de bami te roeren. Eventueel nog op smaak brengen met wat zout of extra peper.
  4. Tot slot nog de fijngehakte selderij erover heen en het geheel opdienen op een bord, waar je ter garnering en voor de frisheid nog wat tomaat en komkommer op de bami kunt leggen.
Surinaamse bami
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Serves: 6 personen
Ingrediënten
  • 500 gram dunne eiermie of spaghetti
  • Zonnebloemolie
  • Surinaamse kruiden (5 spices, toko)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 2 stukjes laos
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 6 eetlepels zoute ketjap
  • 3 eetlepels zoete ketjap
  • handje gedroogde garnalen
  • 1 theelepel zwarte peper of 6 geplette pimentkorrels
  • 3 takjes verse selderij
  • 4 eieren
  • Scheutje melk
  • half glas water
  • blikje tomatenpuree
  • klein stukje verse gember
  • 1 theelepel trassi
  • 300 gram kippendijen
Bereiding
  1. De mie of spaghetti bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ondertussen verhit je wat olie in een wok en je fruit er de fijngesneden ui, de geperste knoflook, de kruiden, de peper, de fijngesneden gember, de trassi, de fijngestampte gedroogde garnalen met de peper of pimentkorrels, de tomatenpuree samen met de zoete en zoute ketjap in aan.
  2. Daarna de in stukken gesneden kippendijen erbij en deze bakken tot alles lichtbruin en gaar is. Dan voeg je nog het halve glas water en de bouillonblokjes toe. Dan de rietsuiker erbij en even een minuut of 3 laten doorkoken. Daarna roer je voorzichtig de beetgare spaghetti of mie erdoorheen om mee op te warmen.
  3. Terwijl dit doorwarmt kun je in een andere pan nog een grote omelet bakken van de eieren en de melk om de omeletreepjes als laatste nog even door de bami te roeren. Eventueel nog op smaak brengen met wat zout of extra peper.
  4. Tot slot nog de fijngehakte selderij erover heen en het geheel opdienen op een bord, waar je ter garnering en voor de frisheid nog wat tomaat en komkommer op de bami kunt leggen.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rate this recipe: