Thaise kip
De Thaise keuken staat bekend als pittig, maar ook als bijzonder smaakvol. Voor veel Thaise gerechten geldt dat ze goed bedeeld zijn voor wat (rode) pepers betreft, maar ook andere smaakmakers komen ruim aan bod. Denk hierbij aan Sereh (citroengras) en lente uien. Zo ook in dit recept voor Thaise kip. Een kleurrijk, behoorlijk pittig recept, wat in dit geval wordt voorzien van geroosterde cashewnoten. Niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens gezond vanwege het hoge gehalte aan onverzadigde vetten in de noten. Wist je trouwens dat cashewnoten een royale hoeveelheid vitamine B en plantaardige eiwitten bevatten? Beiden bevorderen de aanmaak van serotonine, ofwel het gelukshormoon. Gelukkige maaltijd!
Ingrediënten
- 400 gram jasmijnrijst
- 4 eetlepels olie
- 200 gram ongezouten cashewnoten
- 400 gram kipfilet
- 8 gedroogde chilipepers
- 2 wortels
- 1 grote ui
- 1 groene paprika
- 4 lente uien
- 1 theelepel chilipasta
- 2 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels zoete sojasaus
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel ketchup
- Water
Bereiding
- Was de jasmijnrijst in een zeef totdat het water helder is. Voeg de rijst toe zodra het water kookt en breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook de rijst op laag vuur in 10-12min beetgaar. Neem van het vuur en laat de rijst afgedekt tot aan het serveren rusten.
- Snijdt alle groenten en de kip in kleine stukjes. Doe daarna de olie in een wok en bak hierin de kipfilet lichtbruin en gaar. Haal de kipstukjes uit de wok en leg ze apart.
- Daarna bak je in de olie de cashewnoten en de chilipepers even licht aan. Pas op dat ze niet verbranden. Haal ook de noten en de pepers weer uit het vet en zet ze apart.
- Vervolgens in de olie de chilipasta, de oestersaus, de sojasaus en de ketchup even aanbakken. Dit geheel een paar minuten op smaak laten komen en dan de uien, de wortels en de paprika toevoegen.
- Als de groenten beetgaar geworden zijn voeg je de kip, de chilipepers en de cashewnoten weer toe. Samen met de eetlepel suiker en de lente uien. Schep het geheel nog even goed om en om tot het warm is en serveer op een bord met de rijst (of mie).
Heerlijk recept! Alleen vraagje: Er staat in het recept ‘beide sojasausen toevoegen’, terwijl er tussen de ingrediënten maar 1 soort staat. Mist hier nog een zoute sojasaus? Daarnaast zie ik het water vanuit de ingrediënten niet terugkomen in de bereiding. Moet dit tegelijk met de sauzen worden toegevoegd? En hoeveel ongeveer?
Klopt, de water is voor de rijst en het betreft 1 sojasaus.
Vragen naar aanleiding van het recept.
Bij de ingrediënten wordt “water” genoemd, maar in de bereiding komt dat niet terug. Heb ik het dan eigenlijk niet nodig? Verder staat bij de ingrediënten “2 eetlepels zoete sojasaus”. In de bereiding wordt bij punt 3. geschreven “de beide sojasausen”. Vraag is dan welke andere sojasaus moet er nog bij?
Hi, de water is voor de rijst (die ontbrak), en het betreft inderdaad 1 sojasaus.
Goed recept en inderdaad is de smaak authentiek Thais! Een aanrader…
De toevoeging van rijst mag er wel eerder tussen staan, leuke verrassing …
Goedemiddag , ik heb een vraag over dit recept . Er staat namelijk 1 soort sojasaus op de ingrediënten lijst maar in de omschrijving staat voeg beide sojasauzen toe . Zit de fout in de ingrediëntenlijst of zit de fout in de omschrijving?
Klopt hoor, er is slechts 1 sojasaus voor dit recept, heb het dan ook aangepast.
Je hebt het over twee soja sausen maar in je lijstje staat er maar eentje? Neem aan dat je zoute sojasaus bedoelt?
Klopt hoor, er is slechts 1 sojasaus voor dit recept, heb het dan ook aangepast.
het was heerlijk…alleen de 2 soorten soja saus …dat kon ik nergens terug vinden ????
Klopt hoor, er is slechts 1 sojasaus voor dit recept, heb het dan ook aangepast.
Goedemorgen,
Ik was even benieuwd naar de tekst , beide sojasausen. Als ik het goed lees wordt er alleen gesproken over oestersaus en sojasaus, wordt de oestersaus ook als sojasaus gezien?
Klopt hoor, er is slechts 1 sojasaus voor dit recept, heb het dan ook aangepast.
Heerlijk gerecht, ik heb er nog extra groente koriander en gember in gedaan 😋
Ik mis hét ingrediënt wat juist heel smaakbepalend is in het volle smaakmaker van Thai’s eten….vissaus
Je kan de 2 eetlepels oestersaus variëren met 1 eetlepel oestersaus en 1 eetlepel vissaus.
ik vind onduidelijk recept weet niet wat er met de pepers moet gebeuren moet dat heel erin?en wat wordt bedoeld de 2 sauzen?
Gr Bep
De rode peper kan je als volgt verwerken: https://www.youtube.com/watch?v=R390j8ihSXA.
Beide sauzen moet inderdaad sojasaus zijn, heb ik aangepast.
Hallo,
Een heerlijk gerecht.
Bij de bereiding lees ik “beide sojasausen”.
Bij de ingrediënten wordt echter slechts 1 sojasaus vermeld.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Klopt hoor, er is slechts 1 sojasaus voor dit recept, heb het dan ook aangepast.
Staat bij ingrediënten water.waneer moet er water toegevoegd worden en hoeveel.
Klopt, die is voor de rijst.