
Thaise soep
De Thai zijn liefhebbers van groenten en dan het liefst in kleurrijke en pittige combinaties. Pepers zullen in Thaise gerechten niet snel ontbreken, net zoals een diversiteit aan smaakmakers en veel gezonde ingrediënten zoals noten en groenten. Rijk aan vezels en vetten en goed voor de spijsvertering.
De traditionele Thaise soep is een rijke gevulde groentesoep die prima dienst kan doen als complete maaltijd. Zeker wanneer er nog kip of garnalen aan de soep toegevoegd worden. De Thai eten graag soep en als je deze soep eenmaal gegeten hebt, dan zul je begrijpen waarom. Het recept is voor 4 personen.
Thaise soep recept
- 4 lente-uitjes
- 1 rode paprika
- 2 rode pepers
- 200 gram shiitake paddenstoelen
- 100 gram baby paksoi of (spits)kool
- Verse koriander
- Verse basilicum
- 8 gamba’s
- 2 limoenen
- 3 stengels sereh (citroengras)
- 2 stukjes verse gember
- 5 limoenblaadjes
- 1 liter kippenbouillon
- 5 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels suiker
- Eventueel pakje kokosmelk
Thaise soep maken
- Snijd alle groenten in kleine, fijne reepjes. De smaakmakers kun je fijnmalen in een vijzel. Dit zijn de stengels sereh, de stukjes gember, de koriander, de basilicum en de limoenblaadjes.
- Breng in de tussentijd een liter water met kippenbouillonblokjes volgens de verpakking aan de kook. Voeg hier de vissaus, de fijngemalen smaakmakers, het sap van de limoenen en de suiker aan toe. Voor een romige, meer zoet smaak kun je eventueel nog een pakje kokosmelk toevoegen.
- Als het water een paar minuten gekookt heeft, voeg dan de gewassen gamba’s , de fijngesneden groenten en paddenstoelen toe en laat alles nog even een paar minuten meekoken.
- De groenten moeten wel beetgaar blijven en gamba’s hebben ook maar een paar minuten nodig om gaar te worden, dus niet te lang koken. Haal de soep van het vuur en dien op met nog wat fijngeknipte verse koriander bovenop de soep in de kom of het bord. Een soep die niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens supergezond.

Ingrediënten
- 4 lente-uitjes
- 1 rode paprika
- 2 rode pepers
- 200 gram shiitake paddenstoelen
- 100 gram baby paksoi of spitskool
- Verse koriander
- Verse basilicum
- 8 gamba’s
- 2 limoenen
- 3 stengels sereh citroengras
- 2 stukjes verse gember
- 5 limoenblaadjes
- 1 liter kippenbouillon
- 5 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels suiker
- Eventueel pakje kokosmelk
Bereiding
- Snijd alle groenten in kleine, fijne reepjes. De smaakmakers kun je fijnmalen in een vijzel. Dit zijn de stengels sereh, de stukjes gember, de koriander, de basilicum en de limoenblaadjes.
- Breng in de tussentijd een liter water met kippenbouillonblokjes volgens de verpakking aan de kook. Voeg hier de vissaus, de fijngemalen smaakmakers, het sap van de limoenen en de suiker aan toe. Voor een romige, meer zoet smaak kun je eventueel nog een pakje kokosmelk toevoegen.
- Als het water een paar minuten gekookt heeft, voeg dan de gewassen gamba's , de fijngesneden groenten en paddenstoelen toe en laat alles nog even een paar minuten meekoken.
- De groenten moeten wel beetgaar blijven en gamba's hebben ook maar een paar minuten nodig om gaar te worden, dus niet te lang koken. Haal de soep van het vuur en dien op met nog wat fijngeknipte verse koriander bovenop de soep in de kom of het bord. Een soep die niet alleen heel lekker is, maar ook nog eens supergezond.
Lekkerrrrr!