Thaise recepten

De Thaise keuken wordt door veel mensen gezien als één grote pot nat. Toch is niets minder waar.

Tom Kha Kai

Tom Kha Kai

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

Deze ingewikkeld klinkende soep is niet alleen helemaal niet ingewikkeld om te maken, het is ...

Lees verder
Groene curry

Groene curry

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

In de Thaise keuken wordt veel gebruik gemaakt van curry pasta’s. Dit zijn mengsels van ...

Lees verder
Pad thai

Pad Thai

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

Pad Thai is wereldberoemd. En niet alleen in Thailand. Het noedel gerecht is een smaakvolle ...

Lees verder
Thaise soep

Thaise soep

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

De Thai zijn liefhebbers van groenten en dan het liefst in kleurrijke en pittige combinaties. ...

Lees verder
Thaise kip

Thaise kip

Soort recept:
Gemiddeld cijfer: (0 / 5)

De Thaise keuken staat bekend als pittig, maar ook als bijzonder smaakvol. Voor veel Thaise ...

Lees verder

Thailand is een groot land, met even zo grote regionale verschillen. Dat is niet alleen terug te vinden in diversiteiten van cultuur, maar ook zeker in de diversiteit van de gerechten die door het hele land heen van oudsher gemaakt worden. Wat wel algemene factor is in de Thaise recepten is dat er veel gebruik wordt gemaakt van verse ingrediënten. De Thai eten veel verse vis en groenten, waarbij de maaltijden over de dag verdeeld worden in het eten van meer, maar kleinere maaltijden dan wij gewend zijn.

Vijf basis smaken voor Thaise recepten

Thaise receptenEen principe dat je ook in elke Thaise regio terug zult vinden in de recepten is het principe van het zo goed mogelijk willen verdelen van de vijf verschillende basissmaken. In elk gerecht moeten deze smaken zo goed mogelijk en naast elkaar tot hun recht komen zonder dat één bepaalde smaak overheersend is. De vijf basissmaken van de Thaise keuken zijn pittig, zuur, zoet, zout en ook bitter. De laatste wordt niet altijd toegepast, omdat het een vrij overheersende en niet altijd aangename smaaksensatie is.

Rijst als basis

Bij vrijwel alle Thaise recepten wordt rijst gezien als de absolute basis van het gerecht. De meest gegeten rijst is de soort die wij hier kennen als de zogenaamde pandanrijst. Een langkorrelige rijst met een unieke smaak en geur. Bij de rijst worden in de originele Thaise recepten veel diverse bijgerechtjes gegeten. Die bestaan dan uit bijvoorbeeld een curry, een gerecht van vis of garnalen, een soep, een saus en nog een aanvullende salade. Alle smaken en gerechten moeten zoveel mogelijk bij elkaar aansluiten. Laatste kenmerk van de Thaise keuken is, dat het over het algemeen genomen een gezonde keuken is. Je maakt door Thais te koken gebruik van veel verse producten, samen met producten waarin ook nog eens veel gezonde vetten en vezels zitten.