Moksi Alesi

8

4Een Surinaams gerecht bij uitstek. Moksi Alesi is een gerecht dat door alle bevolkingsgroepen die Suriname rijk is zeer gewaardeerd wordt. Een echt vast recept voor het gerecht is er niet. Eigenlijk betekent Moksi Alesi niets meer of minder dan ‘gemengde rijst’.

Het stamt uit de tijd dat er onder de (afstammelingen van) slaven veel armoede was en men allerlei kliekjes die over waren mengde met rijst. Het recept hing dus af van welke kliekjes men had. Dit maakt het gerecht ook zo populair. Het kan, door de variabele ingrediëntenlijst, zonder problemen gemaakt worden voor zowel hindoes, boeddhisten als moslims. De hieronder staande versie wordt bereid met kool, garnalen en verse kabeljauw.

Moksi Alesi

3 van 1 stem
Afdrukken Pin Rate
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eigenwijskoken

Ingrediënten

  • 400 gram rijst
  • 200 ml water
  • 250 ml kokosmelk
  • 350 gram verse kabeljauw
  • 200 gram gepelde garnalen
  • 1 gesnipperde ui
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • Blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 1 bouillonblokje
  • 1 spitskool
  • 1 verse peper of 6 pimentkorrels

Bereiding

  • Je begint met het verhitten van de olie in een braadpan. Dan eerst de gesnipperde ui, de uitgeperste knoflook, het blikje tomatenpuree, de zoete ketjap en de peper aanfruiten.
  • Daarna voeg je de kokosmelk en het water toe. Daarin doe je ook het bouillonblokje en de rijst. Dit laat je even 5 minuten doorkoken en daarna zet je het vuur lager.
  • Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur in ongeveer 20 minuten de rijst gaar worden in het vocht. Als je snelkookrijst gebruikt, dan is 10 minuten lang genoeg. Als het te vochtig blijft nadat de rijst gaar is, dan nog even het deksel van de pan halen en het vocht laten inkoken.
  • Ondertussen kun je in een andere pan of wok de in fijne repen gesneden spitskool even wat gaar bakken in olie. De garnalen en de kabeljauw kun je het beste even 10 minuten mee laten garen bovenop de rijst. Vis is snel gaar, dus af en toe moet je wel even kijken hoe het met de garing is.
  • Zodra de vis en de kool (beet)gaar zijn, dan kun je dit door het rijstmengsel heen scheppen en alles in één pan uitserveren.

 

8 Comments
  1. Miep zegt

    3 sterren
    Heerlijk recept, heb het veganized en ipv gezouten vlees en vis, vegan shwarma stukjes gebruikt en paksoy ipv kool plus wat extra groene chillies erdoor.

    1. Eigenwijskoken zegt

      Klinkt ook heerlijk!

      1. Cora zegt

        Hoeveel rijst voor dit recept?

        1. Eigenwijskoken zegt

          400 gram rijst voor 4 personen

  2. Samantha zegt

    Hoeveel gram rijst?

    1. Eigenwijskoken zegt

      400 gram rijst voor 4 personen

  3. Marieke zegt

    Welk bouillonblokje , vis of groente

    1. Eigenwijskoken zegt

      Kip, vis en/of groente, kan allemaal.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept