Zelf sambal maken

11

Echt Indonesisch, zelf sambal maken! Ze noemen het Sambal oelek of ulek. In tegenstelling tot vele andere sauzen is deze gemaakt met simpele ingredienten en erg puur. Ondanks dat krijg je dus een knallend resultaat!

Sambal oelek is van origine een Balinees gerecht echter wordt het door heel Indonesië gegeten. Het staat bekend als pittig en wordt vaak met het hoofdgerecht geserveerd. Ook in Nederland is het bijgerecht immens populair en eigenlijk overal verkrijgbaar. Toch is niet elke variant gelijk. Naast de supermarkt en de toko kan je met onderstaand recept ook voor je eigen variant gaan. En dat zelfs in 20 minuutjes koken! Dit gerecht is heerlijk bij o.a.: nasi goreng, bami goreng maar ook je soto ajam

Bewaren in een steriele pot

Voor dit gerecht is het handig je opbrengst op te slaan in een steriele pot. Dit doe je op de volgende manieren.

In de oven

Maak je pot of weckpot eerst goed schoon met een sopje en verwarm alvast je oven op meer dan 100 graden (bijvoorbeeld 120 graden). Plaats de potten met de opening naar boven in de oven en verwarm gedurende 15 minuten. De ringen van de weckpot kunnen niet in de oven en maken weer schoon met kokend water. Eerst goed soppen en afspoelen. Daarna in een pannetje of kom overgieten met kokend heet water. Leg de ringen en je pot daarna op een schone theedoek op je aanrecht. Probeer ze niet direct aan te raken maar verplaats ze met een tang of tweede theedoek. Na het steriliseren kan je de pot nog maximaal een uurtje laten staan op je schone handdoek. Doe het bovenstaande proces dus vlak voordat je begint met het recept.

Zelf sambal maken

4.56 van 27 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Auteur: Eigenwijskoken

Ingrediënten

  • 200 gram rode chili pepers
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel zout

Bereiding

  • Snij de chili's grof in stukjes en doe eventueel handschoenen aan om jezelf te beschermen tegen het prikken.
  • Voeg de chili's toe aan een pan water met ongeveer 125 ml (half kopje) water en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen met de deksel erop.
  • Giet dit geheel in een keukenmachine of blender en voeg de suiker, azijn, zout en olie toe.
  • Laat de machine het mengsel mooi klein snijden en voeg daarna direct toe aan een gesteriliseerde pot. Je kan het een maand bewaren in de koelkast.

 

11 Comments
  1. dehaan zegt

    4 sterren
    Recept klopt wel, maar om sambal oelek nou de meest pittige saus ter wereld te noemen lijkt me zeer overdreven.
    Sambal gledek, die is pittig!

    1. Eigenwijskoken zegt

      Inderdaad, die is gemaakt van Habanero pepers.

  2. Yvonne zegt

    5 sterren
    Heerlijk recept, makkelijk te maken. Welke olie kun je het beste gebruiken? Heb nu gekozen voor olijfolie.

    1. Eigenwijskoken zegt

      Je kan ook zonnebloemolie gebruiken of eventueel een hele neutrale olijfolie (geen extra vergine)

  3. IJsbrand zegt

    Sambal oelek, fijn genaakt in een oelekan, wordt alleen in de keueken gebruikt en komt nooit op tafel

    1. Eigenwijskoken zegt

      Goed hoor, heel traditioneel, voor de overige lezers: https://indofood2go.nl/products/tjobek-oelekan-22cm

  4. Paul zegt

    Heerlijke smaak, maar aan de (te) vochtige kant, volgende keer afgieten.

    Zelf nog een klein sjalotje en een klein teentje knoflook toegevoegd.

  5. Marja zegt

    Giet je het water waarin je de pepers kookt af, voordat je de andere ingrediënten toevoegt en pureert? Het staat niet in het recept dus ik heb het water erin gelaten, maar vraag me toch af of ik het niet beter had kunnen afgieten.

    1. Eigenwijskoken zegt

      Nee, een deel verdampt door het koken en dan zou de verhouding na het pureren goed moeten zijn.

  6. Evert zegt

    Gebruik nooit olijfolie, dat kent men in Indonesie niet en geeft een andere smaak af. Beter kun je arachideolie gebruiken. Deze wordt gemaakt van pinda. Zonnebloemolie kan natuurlijk wel omdat het een neutrale olie is.

  7. Jan Willem zegt

    Zojuist Sambal Badjak gemaakt met milde olijfolie. Deze geeft geen smaak aan het gerecht, net als zonnebloemolie, pinda-olie of lijnzaadolie dat ook niet doen.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept