Indonesische recepten
Het is moeilijk om te kunnen spreken over een algemene, Indische keuken. Ten eerste is Indonesië ontzettend groot. Niet alleen de oppervlakte van het land maakt dat er al veel regionale verschillen moeten zijn, maar het land bestaat ook nog eens voor een groot deel uit eilanden en ontelbare kleine eilandjes.
Zelf sambal maken
Echt Indonesisch, zelf sambal maken! Ze noemen het Sambal oelek of ulek en het staat ...
Lees verderLontong
Lontong is een gerecht van samengedrukte rijst die in het originele recepten in een bananenblad ...
Lees verderAjam pedis
Ajam pedis is pittige kip. De kip bestaat bij dit Indische recept over het algemeen ...
Lees verderNasi kuning
Nasi kuning is typisch een gerecht van de Indonesische keuken. Het is vaak een langkorrelige ...
Lees verderKip ketjap
Een klassieker uit de Indonesische keuken kun je kip ketjap wel noemen. Gemarineerd vlees is ...
Lees verderNasi Goreng
Nasi goreng is rijst met gebakken vlees en wat groenten en uiteraard kruiden. De Indische ...
Lees verderBami Goreng
Bami goreng betekent eigenlijk zoiets als ‘tarwenoedels met gebakken vlees’. Dat is ook wat de ...
Lees verderSoto Ajam
Soto Ajam betekent ‘soep met kip’. Maar naast bouillon en kip gaan er nog veel ...
Lees verderPepesan
Pepesan Ikan, een prachtig en zeer beroemd visgerecht uit de Indonesische keuken. De originele manier ...
Lees verderVan oudsher had bijna elk eiland zo zijn eigen recepten. Afhankelijk van de ingrediënten die er te vinden en te krijgen waren. Wat jej hier in Nederland kent als de Indische keuken is veelal een verzameling van gerechten die pas ontstaan zijn na de kolonisatie van Indonesië. Zo ontstonden de gerechten die je nu nog kent als typisch Indisch.
Echte Indonesische recepten: Ajam en Babi Pangang
Je zult het van jezelf misschien niet eens weten, maar waarschijnlijk ken je best een aantal woorden die afkomstig zijn uit het Indonesisch. Wie heeft er niet toch minstens één keer in zijn leven Babi Pangang gegeten? Maar wist je dat Babi Pangang niets meer betekent dan ‘geroosterd varken’. Als je dan weet dat Ajam gewoon ‘kip’ betekent, dan kun je de link naar Ajam Pangang wel leggen waarschijnlijk.
Het roosteren van gemarineerd vlees boven een open vuur hebben de Indonesiërs waarschijnlijk eeuwen geleden al overgenomen van de Chinezen. Bij de Babi Pangang werd oorspronkelijk een saus gemaakt van varkensbloed. Gelukkig bestaat de versie die je hier tegenwoordig kunt krijgen meer uit een basis van tomatensaus met bijvoorbeeld gember.
Kruidige smaakmakers
Gember is sowieso een belangrijk ingrediënt in Indische recepten. Voor het koken van Indische gerechten heb je een groot aantal (verse) kruiden nodig. Hierbij kun je denken aan smaakmakers zoals kurkuma, korianderzaad, komijn en knoflook. Zonder uien, sambal, trassie (gefermenteerde garnalenpasta) en citroengras ben je eigenlijk nergens als je Indische recepten wilt gaan maken.
Maar als je de rijke diversiteit aan kruiden en verse groenten helemaal compleet gebruikt, dan krijg je er wel een ware smaakbeleving voor terug. Met Indische recepten koken levert je de meest uiteenlopende en de meest heerlijke resultaten als het goed is.