Pepesan

2017-07-13
  • Opbrengst : 4 personen
  • Aantal porties : 4 personen
  • Voorbereidingstijd : 15m
  • Kooktijd : 45m
  • Klaar in : 60m

Pepesan Ikan, een prachtig en zeer beroemd visgerecht uit de Indonesische keuken. De originele manier van bereiken is in een bananenblad. Dit is niet enkel de juiste bereidingswijze maar voegt ook veel smaak toe aan je vis. Mocht je geen bananenblad kunnen vinden dan kan je hiervoor ook aluminiumfolie gebruiken maar probeer de bladeren te vinden, het is echt de moeite waard zowel in presentatie als in smaak. De bananenbladen kan je kopen bij de toko en ze zijn goed te bewaren in de vriezer of koelkast. Doe net als de echte Indo’s en gebruik het blad als bord. Extra voordeel, geen afwas!

Het onderstaande recept voor Pepesan is voor vier personen en gemakkelijk te maken.

Ingrediënten

  • 2 rauwe makrelen (plm 400 gram per stuk),
  • 8 rode pepers
  • 6 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 serehstengels
  • stukje laoswortel (3 cm)
  • 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels zout
  • een halve eetlepel tamarindepasta
  • 2 bananenbladeren
  • 3 eetlepels olie.

Stappenplan

Stap 1

Begin met het verwijderen van de zaadjes van de rode peper en snij deze in stukjes. Snij het onderste witte deel van de serehstengels in ringetjes, de overige delen gebruiken we niet. Snij de laoswortel is stukjes. Voeg in een keukenmachine de pepers, sjalotjes, knoflook, sereh en laoswortel toe. Pureer het geheel tot één mengel

Stap 2

Zet een koekenpan of wok op het vuur met de olie. Fruit hierin het kruidenmengsel en voeg de gemalen kurkuma toe. Voeg nog een eetlepel water toe, de bruine suiker, zout en tamarindepasta. Roer alles goed door en laat het nog even een minuutje koken. Daarna laten afkoelen.

Stap 3

De bananenbladen moeten we even kort blancheren voordat we ze kunnen gebruiken. Zet daarom een pan water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de bladeren 2 minuten toe aan je water en laat daarna uitlekken.

Stap 4

We kunnen nu beginnen met het klaarmaken van de vissen. Verwijder de staart en kop en vul de binnenkant met je mengsel. Smeer daarna ook de buitenkant goed in.

Stap 5

Neem één vis per bananenblad en vouw deze mooi dicht. Gebruik cocktailprikkers om de bladeren dicht te houden.

Stap 6

Er zijn twee manieren om de vis te bereiden. Rooster ze onder een hete grill klaar in ongeveer een half uur of gaar ze langzamer gaar in de oven op een normale stand. Bak de vissen gaar in ongeveer 45 minuten op 220 graden.Geniet van je Pepesan gerecht!

Soort recept: Ingredients:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gem. bezoekersbeoordeling

(0 / 5)

0 5 0
Beoordeel dit recept

0 beoordelingen

Gerelateerd:
  • Zelf sambal maken

    Zelf sambal maken

  • Lontong koken

    Lontong

  • ajam pedis

    Ajam pedis

  • Nasi kuning

    Nasi kuning

  • Kip ketjap

    Kip ketjap